Κυριακή, 25 Ιουλίου 2010

Εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2010


ΔΕΥΤΕΡΑ 26& ΤΡΙΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ: «ΙΠΠΕΙΣ» - ΔΗΠΕΘΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ – ΩΡΑ: 21,30
Η «Θεατρική Διαδρομή» σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου παρουσιάζουν την κατεξοχήν πολιτική και επίκαιρη κωμωδία του Αριστοφάνη, «ΙΠΠΕΙΣ», με τους Παύλο Χαϊκάλη και Γιώργο Αρμένη στους δύο κύριους ρόλους. Η μετάφραση είναι του  Κ. Χ. Μύρη, η σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ και η μουσική της Αντιγόνης Τσολάκη.
Το έργο διδάχτηκε το 424 π. Χ. και εκτός από το πρώτο βραβείο που κέρδισε, ήταν  και το πρώτο έργο που έφερε την υπογραφή του Αριστοφάνη. Στόχος του ήταν η διακωμώδηση των «κακών» πολιτικών και αποτελεί την πιο ωμή πολιτική κωμωδία του. Έργο αλληγορικό με συμβολισμούς, σύγχρονο όσο ποτέ, θεμελιώνει την άποψη πως όταν σε μια πολιτεία κυριαρχήσει η απάτη, η εξαγορά, η φαυλότητα, η αναξιοκρατία, το ψέμα, η παραπλάνηση μόνο με τα ίδια μέσα μπορεί να πολεμηθεί.


ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΤΣΙΩΛΗΣ «ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΒΑΛΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΜΠΙΤΛΣ»
ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ - ΏΡΑ:21.30
Ο διακεκριμένος δεξιοτέχνης της κιθάρας θα παρουσιάσει σε σόλο κιθάρα σημαντικά ρομαντικά και νεορομαντικά έργα των συνθετών Agustin Barrios, Leo Brower, Carlo Domeniconi και καθοδηγεί ένα κουαρτέτο εγχόρδων(2 βιολιά, βιόλα και βιολοντσέλο) , που το αποτελούν τέσσερις εκλεκτοί νεαροί μουσικοί, οι τρεις εκ των οποίων κατάγονται από την Πάτρα, σε ένα ελκυστικό ρεπερτόριο τόσο για το νεανικό  και  πλατύ κοινό όσο και για το πιο εξειδικευμένο. Θα ακουστούν το διάσημο και πολυπαιγμένο «Κουαρτέτο για κιθάρα και έγχορδα σε ρε ματζόρε» του Antonio Vivaldi και η «Σουίτα από 7 τραγούδια των Beatles» σε μεταγραφή του Leo Brower. H διαχρονική και κλασική μουσική των Beatles διασκευάζεται κρατώντας τον χαρακτήρα της και τα κομμάτια “τραγουδούν” μέσα από την ερμηνεία.
Με τις πολυάριθμες περιοδείες του σε όλο τον κόσμο και με την αποδοχή του από κοινό και  μουσικοκριτικούς, ο Κώστας Κοτσιώλης θεωρείται από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες σήμερα,  και ο ιδανικότερος ερμηνευτής των έργων του σημαντικότερου συνθέτη για κιθάρα του 20ου αιώνα, Leo Brouwer.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Κώστας Κοτσιώλης είχε εμφανιστεί το 1988 στo 3o Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας συμπράττοντας με την Συμφωνική Ορχήστρα των Καννών υπό τη διεύθυνση του Leo Brower, καθώς και πριν από αρκετά χρόνια με την Ορχήστρα Πατρών υπό τη διεύθυνση του Saulius Sondeckis.

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ANINA DUENDE
«ΝΕΡΟ – ΈΡΩΤΑΣ – ΜΟΝΑΞΙΑ»
ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ – ΩΡΑ: 21.30
Η Ομάδα Anima Duende παρουσιάζει το σύγχρονο χοροθέατρο «Νερό – Έρωτας – Μοναξιά» σε σύλληψη και σκηνοθεσία Φάνη Λαμπρόπουλου.
Η παράσταση εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του video –art καθώς επίσης και της μουσικής δημιουργώντας μια επιπλέον ανήσυχη γλώσσα, σχηματίζοντας διάλογο με τους ερμηνευτές και όχι ένα οπτικό – ακουστικό σκηνικό για να υπάρχει. Το τρίπτυχο «Νερό – Ερωτας – Μοναξιά» συνθέτει αλληγορικά την εμφάνιση του ανθρώπου από τη γέννηση, στο αίτιο ύπαρξης, καταλήγοντας στο θάνατο, δονούμενη αντιστοίχως από τις ορμές του Απολλώνιου – Διονυσιακού  - Μεταφυσικού.
Οι χορογραφίες είναι της Ειρήνης Κυρμιζάκη, η πρωτότυπη μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Κατερίνας – Χριστίνας Μανωλάκου. Στην παράσταση συμμετέχει ομάδα από έξι χορευτές.

ΤΡΙΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ – ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΠΑΤΡΩΝ
Μια ατμοσφαιρική μουσική βραδιά με την Ορχήστρα Πατρών να μας προσφέρει το μοναδικό ήχο των εγχόρδων κάτω από το ολόγιομο, μεθυστικό φως του φεγγαριού. Η Ορχήστρα Πατρών θα ερμηνεύσει έργα κλασικών συνθετών όπως Μότσαρτ, Μπέλα Μπάρτοκ αλλά και συνθέσεις του Άστορ Πιατσόλα. Την Ορχήστρα Πατρών θα διευθύνει ο αρχιμουσικός της Δημήτρης Μποτίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου