Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010

Έκκληση από τη μουσική βιομηχανία για το παράνομο «κατέβασμα»


Παρά την αύξηση των ψηφιακών πωλήσεων η πτώση στις πωλήσεις σε καταστήματα δεν αντισταθμίζεται.
Οι παγκόσμιες πωλήσεις μουσικής μειώθηκαν κατά 30% από το 2004 έως το 2009, προειδοποίησε η Διεθνής Ομοσπονδία της Φωνογραφικής Βιομηχανίας (IFPI) στην ετήσια έκθεσή της στην οποία καλεί τις χώρες να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν το
παράνομο «κατέβασμα» μουσικών αρχείων από το Διαδίκτυο.
Οι μουσικές πωλήσεις έπεσαν από τα 24,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2004 στα 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της IFPI.
Το 2009 θα είναι η δέκατη συνεχής χρονιά που σημειώνεται μείωση στις πωλήσεις, την ώρα που το παράνομο κατέβασμα συνεχίζει να αυξάνεται.
Η νόμιμη ψηφιακή πώληση μουσικής αποτελεί το 27% των παγκόσμιων πωλήσεων και είναι αυξημένη κατά 12% το 2009 φτάνοντας τα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια, υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Όμως «παρά αυτή την επιτυχία, η αύξηση των ψηφιακών πωλήσεων δεν αντισταθμίζει την μεγάλη πτώση της πώλησης μουσικής στα καταστήματα», προειδοποιεί η IFPI.
«Για να μπορέσουμε να επενδύσουμε σε νέους καλλιτέχνες πρέπει να καταπολεμήσουμε το μαζικό παράνομο κατέβασμα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της IFPI Τζον Κένεντι.
Η IFPI χαιρέτισε την ψήφιση νόμων που προβλέπουν «μία σταδιακή απάντηση» στο παράνομο κατέβασμα σε χώρες όπως η Γαλλία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν, αλλά ζητά και από τις άλλες χώρες να νομοθετήσουν γρήγορα κατά αυτής της απειλής και κατά όσων ιστότοπων συνεργούν σε αυτό το κατέβασμα.
Στις ΗΠΑ οι ψηφιακές πωλήσεις μουσικής αποτελούν το 40% των πωλήσεων για το 2009, ενώ στην Ευρώπη οι ψηφιακές πωλήσεις δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 15% των νόμιμων πωλήσεων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/01/2010_319661

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου