Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009

ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Στον Νάνο Βαλαωρίτη η ύψιστη διάκριση για το 2009

Oμόφωνη ήταν η απόφαση της Διεύθυνσης Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟ για την απονομή του Μεγάλου Βραβείου Λογοτεχνίας στον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη (στη φωτογραφία) για το σύνολο του έργου του. Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2009 που ανακοινώθηκαν αφορούν τις εκδόσεις του 2008. Από τον «βραχύ κατάλογο» των
υποψήφιων προς βράβευση έργων, η Επιτροπή κατέληξε, έπειτα από επανειλημμένες συνεδρίες, στα ακόλουθα:

* Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας:

Στον Νάνο Βαλαωρίτη για το σύνολο του έργου του. * Βραβείο Περιοδικού: Εξ ημισείας στα περιοδικά «Πόρφυρας» και «Εντευκτήριο» για τη συμβολή τους στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας.

* Βραβείο Ποίησης: Στον Λευτέρη Πούλιο για το έργο του «Η κρυφή συλλογή» (εκδόσεις Κέδρος). * Βραβείο Διηγήματος: Εξ ημισείας στους Τόλη Νικηφόρου για το έργο του «Ο δρόμος για την Ουρανούπολη» (εκδόσεις Νεφέλη) και Αργύρη Χιόνη για το έργο του «Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες» (εκδόσεις Κίχλη).

* Βραβείο Μυθιστορήματος: Στον Γιάννη Ατζακά για το έργο του «Θολός βυθός» (εκδόσεις Αγρα). * Βραβείο Δοκιμίου- Κριτικής: Στον Χρίστο Ρουμελιωτάκη για το έργο του «Ασκήσεις αυτογνωσίας» (εκδόσεις Τυπωθήτω).

* Βραβείο Χρονικού- Μαρτυρίας: Στην Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου για το έργο της «Υπόθεση Γκράνιν: Η λογοτεχνική κριτική στο εδώλιο- Η δίκη της “Επιθεώρησης τέχνης” το 1959 και η απολογία του Κώστα Κουλουφάκου» (εκδόσεις Καστανιώτη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου